Cerrar
Inici / Notícies / La importància de la comptabilitat durant l’estat d’alarma provocat pel COVID-19

La importància de la comptabilitat durant l’estat d’alarma provocat pel COVID-19

8 d'abril de 2020

La comptabilitat, ciència per a uns i disciplina per a uns altres, té per objecte oferir informació fiable sobre la realitat econòmica i financera tant d’un petit negoci com d’un gran grup empresarial, amb la finalitat de facilitar la presa de decisions financeres, estratègiques i de control, tan necessàries en el dia a dia d’una empresa. Els usuaris d’aquesta informació no es limiten únicament als amos o propietaris, sinó a un grup heterogeni d’usuaris interessats a conèixer aquesta informació, llegeixi’s proveïdors, clients, empleats, entitats financeres, administracions públiques, etc.

En aquests temps que ens ha tocat viure de gran incertesa econòmica, que ens manté en suspens pendents de conèixer els efectes que sobre els nostres negocis tindrà l’estat d’alarma, cobra especial rellevància disposar d’una comptabilitat fiable que ens permeti, juntament amb altres eines i variables, prendre les decisions més adequades per a sortir el millor aturats d’aquesta adversa situació.

Per això, és necessari posar l’accent en diversos aspectes en els quals una correcta i fiable comptabilitat ens pot ajudar a, dit en termes nàutics, “capejar el temporal”.

En primer lloc, la comptabilitat, com a eina d’informació econòmica per a la presa de decisions, ens permetrà avaluar l’impacte que en els nostres negocis provocarà la crisi per la qual estem travessant, caracteritzada per un alt grau d’incertesa que fa difícil saber el que pot ocórrer en un futur pròxim. Ens permetrà estimar aquest impacte en diferents escenaris, de més a menys advers, que unit a l’anàlisi d’una altra informació i a l’experiència de l’empresari ens pot ajudar a mantenir la nostra empresa a flotació.

En segon lloc, a ningú se li escapa el gran nombre d’empreses obligades a presentar un expedient de regulació temporal d’ocupació (conegut pel seu acrònim ERTE), bé per causa de força major o per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció a conseqüència de la pandèmia.

Tenint en compte l’advertiment del Govern que revisarà d’ofici tots i cadascun dels expedients de regulació temporal d’ocupació que ara mateix s’estan aprovant”, de manera que en cas d’observar algun tipus de frau “les empreses afectades hauran de retornar fins a l’últim cèntim del percebut, inclosa la prestació per desocupació del treballador afectat”, i sense oblidar-nos de les sancions que puguin imposar-se, en molts casos serà necessari justificar les mesures adoptades i la connexió directa amb la crisi del coronavirus. En aquests casos, la comptabilitat, com un mitjà de prova admès en Dret, ens resultarà de gran ajuda per a defensar els nostres interessos i poder acreditar que les mesures adoptades per la companyia no s’han fet de manera fraudulenta, sinó pels efectes derivats de l’estat d’alarma.

En tercer lloc, per tots és sabut que el Govern ha aprovat ja el primer tram de línia d’avals de l’ICO per a pal·liar els efectes econòmics de Covid-19 per un import de 20.000 milions d’euros, que permetrà a les empreses i autònoms accedir, a través de les entitats financeres, a préstecs per a cobrir les seves necessitats de finançament. Entre la documentació requerida per les entitats financeres per a tramitar aquestes línies de finançament, es troba la de caràcter comptable. Les entitats financeres han d’adjuntar amb les sol·licituds una justificació de les quanties sol·licitades. Per a això, haurem d’enviar-los els últims comptes anuals aprovades (normalment les tancades a 31 de desembre de 2018) i el tancament de l’exercici 2019. A més, és possible que hàgim d’acreditar les nostres necessitats de finançament mitjançant projeccions de tresoreria, pressupostos de despeses per als pròxims mesos o fins i tot un pla de negoci actualitzat. Estic segur que convindran amb mi que sense una comptabilitat real i actualitzada aquesta informació no es podrà elaborar.

En quart lloc, la comptabilitat ens pot resultar imprescindible per a acreditar el lucre cessant (benefici deixat d’obtenir) a conseqüència del tancament obligatori dels nostres negocis o d’un dràstic descens de la nostra activitat. Òbviament, la pandèmia del coronavirus és un fenomen totalment extraordinari i no exempt de polèmica sobre si el nostre segur pogués arribar a cobrir les pèrdues sofertes pel cessament o enfonsament de la nostra activitat. Serà convenient revisar les nostres pòlisses d’assegurança i verificar aquest extrem, perquè si entenem que el lucre cessant podria estar cobert per la nostra pòlissa, serà necessari acreditar-ho mitjançant un informe pericial econòmic que es basarà en la nostra comptabilitat.

Tampoc hem de descartar la possibilitat que moltes empreses del nostre entorn es poden veure abocades a sol·licitar concurs de creditors davant la impossibilitat de fer front a les obligacions contretes amb anterioritat a la declaració de l’estat d’alarma o durant el temps que aquest es mantingui. Per a això, juntament amb la demanda de sol·licitud de concurs davant els Jutjats del Mercantil, serà necessari acompanyar informació de caràcter comptable que justifiqui la situació d’insolvència de l’empresa, que, vaga dir, haurà de ser fiable i elaborada conformement a la normativa comptable actual.

Finalment, i no per això menys important, és necessari posar l’accent en el compliment de les obligacions fiscals que penja sobre totes les empreses sigui com sigui el sector en el qual operin. Avui dia és materialment impossible complir correctament amb Hisenda si la nostra comptabilitat no és fiable i està actualitzada. N’hi ha prou amb esmentar l’Impost de societats, que part del resultat comptable per a determinar la base imposable, l’Impost sobre el Valor Afegit o la declaració d’operacions amb tercers. La gestió d’una comptabilitat ajustada al Codi de Comerç i al Pla General de Comptabilitat s’ha convertit en una eina imprescindible per a complir adequadament amb el fisc i protegir-nos al mateix temps d’una possible comprovació de les nostres autoliquidacions tributàries pels òrgans d’inspecció d’Hisenda.

Dit això, no vull deixar passar l’oportunitat per a transmetre força i suport a tots/as els/as empresaris/àries i a tots/as els/as treballadors/as avui greument damnificats per la propagació del COVID-19, perquè seran imprescindibles per a treure al país d’aquesta situació sense precedents.

Quedem a la seva disposició, per a qualsevol dubte o aclariment addicional que precisi contacti amb nosaltres.

Jorge Borrajo Dios
Socio de Kreston Iberaudit
Auditor de Comptes – Advocat
Professor Associat de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de A Coruña.

ARTICLES RELACIONATS

Liza Robbins, CEO de Kreston International ens parla sobre el comerç, les persones i el futur del sector.

Liza Robbins, CEO de Kreston International, comparteix els moments més importants de la seva carrera, així com la seva visió sobre el futur del comerç, el mercat i els reptes que s’estan afrontant durant la pandèmia, en en entrevista realitzada per AccountancyAge.
Veure més

Nova taxa de serveis digitals: Com afectarà el mercat de les pimes?

Els Digital Service Taxes (DSTs) arriben per a canviar el sistema internacional d’impostos. Una iniciativa global amb la qual es busca que les grans companyies tecnològiques que proporcionen serveis digitals com a anuncis, xarxes socials o comerç en línia contribueixin fiscalment de manera adequada als [...]
Veure més

Los responsables de las empresas de Kreston coinciden: los planes de ayuda de Covid-19 respaldados por los diferentes gobiernos han sido eficaces En una encuesta en

En una enquesta en la qual han participat 41 dels membres sènior de Kreston, un 59% va afirmar que moviments com les rebaixes fiscals, permisos i els préstecs d’emergència han estat clau perquè els clients hagin pogut capejar el temporal durant la pendemia. Aquesta xifra [...]
Veure més

Newsletter

¡No et pierdas les novetats del sector!

Newsletter

En enviar aquest formulari, vostè accepta la política de privadesa de Kreston Iberaudit, que es presenta a continuació.

Finalitats: Enviament del nostre butlletí comercial i de comunicacions informatives i publicitàries sobre els nostres productes o serveis que siguin del vostre interès, fins i tot per mitjans electrònics.
Drets: Podeu retirar el vostre consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les vostres dades i altres drets a oficina.coordinadora@kreston.es .
Informació addicional: Podeu ampliar la informació a l'enllaç de Política de Privadesa.
Consentimiento(Required)
Boletin(Required)
Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.